Katt med eller utan hudproblem

Vanliga hudproblem hos katter

Katter är välkända för sin grace, elegans och ståtlighet - det majestätiska sättet de vandrar genom hemmet och inspekterar sitt revir och (åtminstone för många raser) deras ljuvliga och välskötta päls.

Tyvärr finns det flera saker som kan få en katts päls att tappa något av sin glans och som kan påverka deras hudhälsa.

Här är en titt på några vanliga orsaker till hudproblem hos katter, hur du kan upptäcka dem när de utvecklas och vad du bör göra om du märker de karakteristiska tecknen.

Akne

Långt ifrån att bara vara en mänsklig åkomma är akne något som kan påverka våra katter också - även om den manifesterar sig något annorlunda hos dem.

Felin akne är inte fullt ut förstådd, men den kan uppstå på grund av störningar i hudvävnaden eller som ett resultat av ett nedsatt immunsystem. Det kan resultera i svarta pormaskar, röda knölar och infekterade pormaskliknande lesioner.

Katter har störst risk att få akne runt hakan, där aknen själv kan se ut som svarta prickar, röda knölar eller smuts på deras haka. En katt kan uppleva enstaka fall av akne eller att det är en kroniskt återkommande tillstånd.

Akne kan påverka både han- och honkatter oavsett om de blivit kastrerade eller steriliserade och kan uppstå i alla åldrar.

Det är viktigt att du aldrig river eller klämmer på din katts akne. Istället bör du ta med dem till veterinären. Din veterinär kan ordinera behandling - vilket kan inkludera antibiotika och medicinsk schampo - och ge dig råd om hur du kan hjälpa till att hålla din katts hud frisk med rengöring och behandling.

Skabb (parasitära kvalster)

Skabb får katter att uppleva kronisk klåda och irritation i huden, tillsammans med flagning, inflammation och håravfall. Men det är egentligen inte en sjukdom. Faktum är att det orsakas av parasitära kvalster som angriper din katts hud.

Skabb är inte särskilt vanligt hos katter, men det kan vara mycket smittsamt och handikappande, så om du misstänker att din katt kan vara påverkad är det viktigt att få dem undersökta av en veterinär så snart som möjligt.

Även om det inte är samma sak som skabb, kan andra parasiter som loppor och fästingar orsaka irritation i din katts hud och få dem att klia sig överdrivet och överdrivet grooma sig själva. Det är också värt att nämna att loppallergi hos katter kan resultera i att loppbett blir mer irriterande och leder till mer inflammation än normalt.

En katt ligger på rygg

Allergier

Även om allergier kan verka som något bara människor behöver oroa sig för, är sanningen den att de också kan påverka våra djurkamrater, och katter är definitivt inget undantag.

Katter kan uppleva olika allergier, från allergier mot miljöpåverkare - som pollen, gräs och vissa växter, mögel, mögel och damm - till allergier mot livsmedel som nötkött, kyckling, fisk och mjölk - och till och med allergier mot loppbett.

Medan katter kan uppvisa olika symtom som svar på allergier, påverkas deras päls och hud mycket ofta.

Hudsymtom vid kattallergi kan inkludera:

  • Röd och kliande hud
  • Förlorad päls och hudirritation på grund av övergrooming
  • Hudinfektioner Att prata med din veterinär om lämplig behandling för kattallergier kan hjälpa till att lindra dessa symtom, så tveka inte att boka en tid.

Övergrooming

En av de mest ikoniska av alla kattbeteenden är deras benägenhet att noga vårda sig själva genom att slicka, använda tassarna och gnugga sina pälsar.

Normalt sett hjälper detta dem att hålla sig rena och friska - men om något får dem att övergrooma kan de irritera sin hud, tappa päls eller förvärra befintlig hudirritation.

Övergrooming sker vanligtvis som svar på klåda och hudirritation (ofta på grund av allergier), men din katt kan också övergrooma som ett sätt att hantera stress.

Om din katt verkar vårda sig själv överdrivet mycket, prata med din veterinär. De kan utvärdera orsaken till din katts övergrooming, ge råd om de bästa stegen för att undersöka eventuella underliggande problem och skriva ut medicin om det behövs.

Vad bör du göra om din katt visar tecken på hudproblem?

Om din katt har ett hudproblem bör du:

  1. Konsultera en veterinär: Kontakta din veterinär så snart som möjligt. Din veterinär kan undersöka din katt, fastställa vilken hudåkomma de lider av och hitta de underliggande orsakerna. Därefter kan de ordinera rätt behandling för att hjälpa din katt att återgå till att leva sitt bästa liv.
  2. Följ veterinärens rekommendationer: Följ noggrant de behandlingsråd och medicinering som din veterinär föreslår. Detta kan innefatta mediciner, medicinska schampon, krage eller andra åtgärder som behövs för att behandla hudproblemet.
  3. Följ hemvårdsinstruktioner: Din veterinär kommer att kunna ge dig råd om hur du kan vårda din katt hemma för att stödja deras återhämtning och minska risken för framtida problem. Det kan inkludera anpassad kost, hygienrutiner och förebyggande åtgärder.
  4. Undvik att självdiagnostisera eller behandla: Undvik att försöka självdiagnostisera eller behandla din katts hudproblem med receptfria produkter. Felaktig behandling kan försämra tillståndet och leda till ytterligare komplikationer.
  5. Förebyggande åtgärder: Om det är möjligt, fråga din veterinär om förebyggande åtgärder för att undvika återkommande hudproblem hos din katt. Det kan innefatta förebyggande mot lopp- och kvalsterinfestationer, en hälsosam kost och andra åtgärder för att bibehålla en frisk hud och päls.

Kom ihåg att din veterinär är den bästa källan till råd och vård när det gäller ditt husdjurs hälsa. Så om du misstänker att din katt har ett hudproblem, tveka inte att kontakta dem för en professionell bedömning och behandling.

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.